EkoMisja w podstawówkach
Projekt “EkoMisja – nie marnuję” powstał w 2018 r. i jego celem było zwiększanie świadomości, głównie dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych (rodziców, nauczycieli) na temat ekologicznych skutków marnowania żywności. Dążenie do tego, by budować proaktywne postawy i zachowania ekologiczne, poprzez działania edukacyjne, które pokazują pozytywne aspekty ograniczenia marnowania żywności dla indywidualnych konsumentów (oszczędność pieniędzy, zasobów, troska o planetę, odpowiedzialność społeczna) oraz kreowanie mody na niemarnowanie żywności.
Ekologia to temat, który należy podejmować w polskich szkołach podstawowych. Co możemy zrobić, aby ograniczyć marnowanie zasobów, w tym żywności? Jak zadbać jednocześnie o zdrowie nas i naszej planety? W tej edycji projektu proponujemy nowe materiały edukacyjne, które pomogą wprowadzić w szkołach elementy edukacji klimatycznej.
W ramach EkoMisji w podstawówkach odbyły się dwie edycje projektu: