Mariusz Rokita

1. Szacujmy ile jedzenia potrzebujemy, porcja dla osoby dorosłej na jedno posiedzenie to około 300 – 500 g jedzenia.

Porcja wielkości Twoich dwóch pięści powinna zagwarantować sytość.

2. Planujmy jadłospis i zakupy – do sklepu zawsze chodźmy z listą zakupów.

Unikajmy też planowania lub robienia zakupów gdy jesteśmy głodni.

3. Czytajmy etykiety produktów, przechowujmy je zgodnie z wytycznymi i pilnujmy terminu przydatności do spożycia.

4. Produkty po otwarciu przechowujmy w oddzielnych, zamykanych pojemnikach.

Ograniczony dostęp do powietrza, światła oraz innych produktów zmniejszy ryzyko zanieczyszczenia produktu.

5. Regularnie porządkujmy kuchenne szafki i lodówkę.

Oprócz korzyści wizualnych, pozwoli to na remanent produktów spożywczych i efektywniejszą gospodarkę domowym budżetem.

6. Wykorzystujmy produkty do końca – szukajmy inspiracji w internecie i prasie lub po prostu eksperymentujmy
← Zobacz wszystkie zgłoszenia
Banki logo

Federacja Polskich Banków Żywności to 31 Banków Żywności działających na terenie całego kraju. Wszystkie są organizacjami pozarządowymi o statusie stowarzyszenia lub fundacji. Razem tworzą związek stowarzyszeń o statusie OPP.

Banki logo

NINIEJSZY MATERIAŁ ZOSTAŁ DOFINANSOWANY ZE ŚRODKÓW NARODOWEGO FUNDUSZU OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ. ZA JEGO TREŚĆ ODPOWIADA WYŁĄCZNIE FEDERACJA POLSKICH BANKÓW ŻYWNOŚCI.