EkoMisja w przedszkolach
Przedszkolaki rozpoczynają Ekomisję!
W tym roku po raz pierwszy ekomisja zawitała w 20 przedszkolach z Warszawy, Trójmiasta i Ciechanowa.
Przedszkola biorące udział w projekcie:
- Szkoła Podstawowa nr 360 w Warszawie (zerówka)
- Przedszkole nr 269 w Warszawie
- Przedszkole w Starych Babicach
- Przedszkole nr 253 Akademia Pana Kleksa w Warszawie
- Przedszkole nr 183 w Warszawie
- Przedszkole nr 334 Jasia i Małgosi w Warszawie
- Przedszkole nr 284 w Warszawie
- Przedszkole nr 146 w Warszawie
- Przedszkole nr 82 w Gdańsku
- Przedszkole Nr 58 im. Czesława Janczarskiego w Warszawie
- Przedszkole nr 419 w Warszawie
- Przedszkole nr 135 w Warszawie
- Przedszkole nr 6 w Ciechanowie
- Punkt przedszkolny ,,Jacek i Agatka” w Leoncinie
- Przedszkole nr 366 w Warszawie
- Przedszkole nr 319 w Warszawie
- Przedszkole nr 24 w Gdańsku
- Przedszkole nr 8 W Sopocie
- Przedszkole Numer 1 w Sopocie
- Edu-Maluszek w Gdańsku
DLACZEGO WARTO WZIĄĆ UDZIAŁ W PROJEKCIE EKOMISJA?
W naszym projekcie staramy się przekazywać wiedzę, ale też zmieniać postawy i nawyki względem oszczędzania zasobów i żywności. Dzieci uczą się przez działania. Pobudzają swoją kreatywność i zwiększają empatię. Wierzymy, że im wcześniej rozpoczniemy edukować na temat zmian klimatu i ochrony środowiska tym lepsza przyszłość czeka naszych najmłodszych.
Jak o projekcie mówi nauczycielka i koordynatorka projektu z przedszkola nr 183 w Warszawie:
„Podejmowanie aktywnych działań przynosi większe efekty niż przekazywanie wiedzy teoretycznej. Miałam okazję obserwować jak dzieci fajnie bawiły się i uczył w trakcie wysiewania nasion. Każde dziecko miało możliwość wykonania jakiegoś etapu zadania, co sprawiało im dużo radości. Mieliśmy tez sygnały od rodziców, że dzieci opowiadają w domach o tym co robią w ramach projektu, chwaliły się kiełkującymi roślinami.”
“Dzieciom najbardziej podoba się aktywne działanie, kiedy mogą coś zrobić, czegoś doświadczyć: aktywności w ogrodzie czy w sali, kiedy próbowaliśmy różnych produktów spożywczych. Do tego podejmujemy tematy, których nie poruszamy często: segregacja śmieci czy dbanie o to, żeby dzieci nie marnowały żywności:” – mówi Pani Klaudia Łoboda, nauczycielka z przedszkola nr 269 w Warszawie.
W trakcie projektu dzieci wykonują wiele praktycznych zadań. Poniżej przedstawiamy relację z warsztatów kulinarnych w grupie 4-latków w przedszkolu nr 269 w Warszawie.
O PROJEKCIE
Celem projektu jest kształtowanie postaw i nawyków prozdrowotnych i proekologicznych, które pomogą chronić naszą planetę.
Projekt polega na realizacji 4 cykli zajęć tematycznych, na których wykonanie przewidziano od 1 do 3 tygodni.
Tematyka cykli:
1. Pielęgnacja i ochrona roślin połączona z uprawą warzyw. Dzieci dowiedzą się o sadzeniu roślin i ich uprawie, rozróżnianiu owoców i warzyw uprawianych w Polsce od egzotycznych, uprawie ziół i ich identyfikacji.
2.Ochrona zasobów naturalnych.
3.Ograniczenie marnowania żywności połączone z przygotowywaniem zdrowych dań zerowaste.
4.Segregacja i recykling odpadów.
Czas trwania projektu: marzec – lipiec 2022
Tegoroczna edycja powstała we współpracy z firmą Bayer.
KONKURS
W ramach projektu w przedszkolach oraz wśród pracowników firmy Bayer zostanie zorganizowany konkurs na najciekawsze przepisy zero waste, stworzone wspólnie przez dzieci i rodziców. W sierpniu wydany zostanie e-book zawierający zwycięskie przepisy.
MATERIAŁY
W ramach projektu każde z przedszkoli otrzymało:
1 planszę storytellingową
4 ilustrowane opowiadania
4 zbiory aktywności
Karty pracy w formacie A3 i A4
Odznaki dla dzieci – rozdawane w nagrodę za wykonane działanie
Partnerzy: