Imprezy pracownicze często kończą się dużą ilością zmarnowanego jedzenia – pracodawca jako organizator nie chce rozczarować pracowników, więc zwykle zamawia o wiele więcej, niż zdołają zjeść. W efekcie impreza się kończy, goście wychodzą a stół jest ciągle pełen jedzenia. Jak temu zapobiec?
- jeśli organizujecie świąteczne spotkanie w restauracji, zadbajcie, żeby to, czego nie zjedliście zabrać na wynos (następnego dnia w pracy każdy na pewno chętnie zje kawałek pysznego piernika)
- zachowajcie rozsądek przy szacowaniu ilości potrzebnego jedzenia
- jeśli impreza jest w pracy i sami przygotowujecie potrawy, dobrze rozdzielcie zadania, żeby dania się nie powtarzały
- pamietajcie o pudełkach i opakowaniach na wynos
- jeśli zostało wam coś, czego nie jesteście już w stanie zjeść, poczęstujcie sąsiednie biuro albo pana z ochrony, na pewno się ucieszy 🙂
- w przypadku dużej wigilii możecie skontaktować się z lokalnym Bankiem Żywności lub inną organizacją, która odbierze od was jedzenie (ale pamiętajcie, lepiej zapobiegać niż radzić sobie z konsekwencjami!)
Photo credit: José Pestana via Foter.com / CC BY-NC-SA