Photo credit: Foter.com / CC0

Świąteczny piernik w wersji fit!

Składniki

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000)
1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału (typ 2000)
10-15 g przyprawy do piernika
(gotowa mieszanka lub cynamon, kakao, goździki, imbir i inne)
15 g proszku do pieczenia
400 ml maślanki
1/2 szklanki fruktozy
2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach

Sposób przygotowania

Mieszamy obie mąki, przyprawy i proszek do pieczenia. Przesiewamy wszystko razem przez grube sito, żeby się napowietrzyło.
Uwaga! Nie pozbywamy się kawałków ziaren czy otrąb: to właśnie czyni mąkę razową mąką razową. Całość delikatnie mieszamy z fruktozą/cukrem, na końcu wlewamy maślankę i ubijamy wszystko mikserem, na samym końcu dodając jabłka. Trzeba naprawdę dobrze ubijać, żeby nie została surowa mąka. Ciasto wlewamy do keksówki, pieczemy w temp. 160°C przez 90 min.