Sposób przygotowania
Kolejnym pomysłem na wykorzystanie produktów, które od dłuższego czasu „zalegają” w naszej lodówce są zapiekanki! Można je wykonać przede wszystkim z bagietek i rogali ale także, wykorzystując ziemniaki, ryż czy makaron.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy, gdy jest lekko twardawy. Hartujemy go pod zimną wodą. Cebulę i czosnek siekamy, kiełbasę kroimy w półplasterki, a salami w plastry lub w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy kiełbasę i salami, gdy się lekko zrumienią dodajemy czosnek i cebulę. Dusimy kilka minut do zeszklenia. Do rondla dosypujemy ugotowany makaron, całość przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Mieszamy. Przygotowujemy sos beszamelowy. Robimy białą zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko lub mleko ze śmietanką jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Makaron z dodatkami przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy całość sosem beszamelowym, posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok. 20 minut w nagrzanym do 160 C piekarniku. Podajemy, gdy ser na wierzchu zapiekanki będzie przyrumieniony i chrupiący.