A bowl of cooked plain tagliatelli waiting for some sauce

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i salami

Składniki

500 g grubszego makaronu (rurki, kolanka, świderki)
250 g kiełbasy wędzonej
150 g salami
100 g startego, żółtego sera
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki lub chilli
olej
sól, pieprz
Sos beszamelowy
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
500 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie produktów, które od dłuższego czasu „zalegają” w naszej lodówce są zapiekanki! Można je wykonać przede wszystkim z bagietek i rogali ale także, wykorzystując ziemniaki, ryż czy makaron.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy, gdy jest lekko twardawy. Hartujemy go pod zimną wodą. Cebulę i czosnek siekamy, kiełbasę kroimy w półplasterki, a salami w plastry lub w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy kiełbasę i salami, gdy się lekko zrumienią dodajemy czosnek i cebulę. Dusimy kilka minut do zeszklenia. Do rondla dosypujemy ugotowany makaron, całość przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Mieszamy. Przygotowujemy sos beszamelowy. Robimy białą zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko lub mleko ze śmietanką jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Makaron z dodatkami przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy całość sosem beszamelowym, posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok. 20 minut w nagrzanym do 160 C piekarniku. Podajemy, gdy ser na wierzchu zapiekanki będzie przyrumieniony i chrupiący.

Maciej Kuroń