bz_produkty_jedznie_fot-kamila-szuba-58

Grzanki ze wszystkim :)

Składniki

podłużna bułka, pieczywo żytnie
graham, bułki, tosty (pieczywo nie musi być świeże)
100 g pasztetu
serki topione, ser żółty
ryba wędzona
śmietana, trochę masła
sosy: chrzanowy, majonezowy, musztardowy
czosnek, majeranek, tymianek, pietruszka, estragon, mięta, bazylia
wszelka zielenina: pomidory, sałata, rzodkiewki, szczypiorek
sól, pieprz lub cokolwiek innego

Sposób przygotowania

Bywają takie dni, gdy w lodówce jest nie nazbyt bogato, w brzuchu burczy, a do sklepu daleko… Warto wtedy sięgnąć po jeden z naszych najbardziej praktycznych przepisów (wymyślony przez Macieja) na pyszne grzanki. Do ich przygotowania użyjemy właśnie tego, co znajdziemy w lodówce.

Pieczywo (nie musi być świeże!) kroimy w kromki, z miękkiego pieczywa wykrawamy foremkami ozdobne kromki. Smarujemy je odrobiną masła z czosnkiem, lub śmietana, lub sosami. Nakładamy: pasztet, lub ser topiony, lub rybę wymieszaną ze śmietaną, lub żółty ser, lub cokolwiek innego. Posypujemy ziołami, przyprawami ew. przykrywamy serem. Zapiekamy przez 10-20 minut w gorącym piekarniku. Przybieramy zieleniną, sosami. I wreszcie zajadamy w gronie rodziny lub przyjaciół

Maciej Kuroń