Overhead view of baking ingredients with cake flour in a sieve ready for sifting and two broken eggs, all on a wooden surface

Sernik Królewski

Składniki

Ciasto:
35 dkg mąki
25 dag masła
25 dag cukru pudru
1 jajko
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1,5 kg tłustego lub półtłustego, niekwaśnego twarogu
6 jajek
1 kostka masła (1 kostka=250 g)
1,5 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku budyniowego)
kandyzowana skórka pomarańczowa lub bakalie

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto zagnieść, następnie podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Żółtka oddzielić od białek. Ubić z białek sztywną pianę. Następnie wszystkie składniki na masę utrzeć mikserem a na końcu delikatnie wymieszać z pianą.

Blachę kwadratową 24 cm x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć jedną część ciasta, wylać masę i wyrównać ją, na końcu drugą część ciasta zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach.

Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st.C.