23116330989_d6647d74b0_b

Herczuszki – pierogi z mąki gryczanej

Składniki

Ciasto:
30 dag mąki gryczanej
20 dag mąki pszennej
ok. 1 szklanki wody
Nadzienie:
40 dag białego sera
1 żółtko
sól do smaku

Sposób przygotowania

Alternatywny przepis na świąteczne pierogi 🙂

Mąkę gryczaną sparzyć wrzącą woda i zagnieść twarde ciasto, dodając mąkę pszenną. Ser zmielić i dokładnie utrzeć z żółtkiem i solą. Ciasto rozwałkować, krajać na kwadraty, nakładać łyżeczkę nadzienia i zlepiać dokładnie brzegi trójkątnych pierożków.

Ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Podawać polane masłem, można również polać kwaśna gęstą śmietaną.

Photo credit: JLS Photography – Alaska via Foter.com / CC BY-NC-ND

Paula