Sposób przygotowania
1. Mąkę utrzyj z drożdżami, roztrzepanymi jajkami, wodą i łyżką oleju. Wyrób gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce. Zmielone ziemniaki zagnieć z ciastem, solą i ponownie odstaw aż masa podwoi swą objętość.
2. Pieczarki oczyść, np. mokrą ściereczką. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż z grzybami na oleju. Dopraw do smaku. Z papryki wytnij pestki i drobno pokrój, podobnie jak korniszony. Wymieszaj z pieczarkami i serem.
3.Ciasto rozwałkuj. Szklanką zanurzoną w mące wytnij kółka. Nałóż po czubatej łyżeczce farszu i dokładnie sklej, dociskając brzegi widelcem. Wrzuć do gotującej się wody i poczekaj aż wypłyną.
4.Możesz podawać ugotowane lub smażone. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i usmaż pierogi na rumiano, często obracając. Osącz z nadmiaru tłuszczu i podaj.
Photo credit: Prayitno / Thank you for (11 millions +) views via Foter.com / CC BY