8305507993_55917be5b1_c

Pierożki z pieczarkami – nie tylko na święta

Składniki

75 dag mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
2 jajka
5 dużych ugotowanych ziemniaków
10 dag startego żółtego sera
30 dag pieczarek
2 duże cebule
1 czerwona papryka
2 korniszony
olej
1 szkl. ciepłej wody
sól, pieprz
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

1. Mąkę utrzyj z drożdżami, roztrzepanymi jajkami, wodą i łyżką oleju. Wyrób gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce. Zmielone ziemniaki zagnieć z ciastem, solą i ponownie odstaw aż masa podwoi swą objętość.

2. Pieczarki oczyść, np. mokrą ściereczką. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż z grzybami na oleju. Dopraw do smaku. Z papryki wytnij pestki i drobno pokrój, podobnie jak korniszony. Wymieszaj z pieczarkami i serem.

3.Ciasto rozwałkuj. Szklanką zanurzoną w mące wytnij kółka. Nałóż po czubatej łyżeczce farszu i dokładnie sklej, dociskając brzegi widelcem. Wrzuć do gotującej się wody i poczekaj aż wypłyną.

4.Możesz podawać ugotowane lub smażone. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i usmaż pierogi na rumiano, często obracając. Osącz z nadmiaru tłuszczu i podaj.

Photo credit: Prayitno / Thank you for (11 millions +) views via Foter.com / CC BY

Borys Łubieszko