pierogi

Wigilijne dania – co dalej?

  • Pierogi z kapustą i grzybami – można trzymać w lodówce około 3-4 dni ale po tym czasie jedynym rozwiązaniem jest je zamrozić. Najlepiej podzielić pierogi na niewielkie porcje a wcześniej przelać olejem roślinnym aby się nie sklejały.
  • Kapusta z grzybami – długo wytrzymuje w lodówce. Idealnie nadaje się do mrożenia. Pozostałą kapustę z grzybami niektórzy przerabiają na: pierogi, uszka, kulebiak, paszteciki, itp. Food recycling 🙂
  • Bigos – to kolejna potrawa którą można długo przechowywać w lodówce i bardzo dobrze się mrozi. Najwygodniej przechowywać w niewielkich opakowaniach. Jak wiadomo „im bigos starszy, tym smaczniejszy” dotyczy to również mrożonej wersji tej potrawy.
  • Kutia – można wykorzystać w ciągu kilku dni od świąt. Mamy niewielkie pole do popisu najlepiej zrobić ciasteczka faszerowane nadzieniem z kutii np. cupcakes lub zwyczajne ciasteczka drożdżowe.