_przepisy_pasztet

Wegetariański pasztet z soczewicy i warzyw

Składniki

1 szklanka soczewicy
1 duża marchewka
1/2 chilli
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
100 g brokuła
3 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka curry
1 sucha bułka kajzerka, starta
1/2 szklanki natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Soczewicę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na godzinę, ale jeśli nie masz czasu czekać, możesz ten krok pominąć. Soczewicę odcedzamy i gotujemy w świeżej wodzie z dodatkiem curry do miękkości. Marchew i brokuła gotujemy na parze do miękkości. Możecie również wykorzystać te lub inne warzywa, jeśli zostały wam z przygotowywania innych potraw. Cebulę, chilli i czosnek szatkujemy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości.

Ugotowaną soczewicę mielimy lub miksujemy razem z ugotowanymi warzywami. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i chilli, majeranek, poszatkowaną natkę pietruszki, pieprz i sos sojowy oraz startą suchą bułkę. Jeśli trzeba doprawiamy jeszcze masę do smaku, gdyż powinien on być wyrazisty.

Piekarnik rozgrzewamy do 180;C. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłam keksówki i wyłożyłam ją papierem przez dłuższy bok. Masę przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Pasztet przechowujemy w lodówce, na pewno nie zepsuje się przez kilka dni, a nawet tydzień.

Monika Bukowska