Fresh ripe succulent raspberries and blackcurrants spilling out of ceramic containers, closeup view of whole fruit

Świąteczny kompot z przejrzałych owoców

Składniki

jabłka, gruszki, owoce sezonowe, cynamon i goździki

Sposób przygotowania

Z przejrzałych jabłek czy gruszek można bardzo szybko zrobić pyszny kompot. Wystarczy pokroić owoce na kawałki, zalać gorącą wodą (szybciej się ugotują) i dodać cukier („na oko” w zależności od ilości owoców i indywidualnych preferencji). Dalej gotuj przez chwilę, a po ostygnięciu dodaj zimnej wody tak, aby rozcieńczyć do pożądanego smaku.

Do dojrzałych owoców proponujemy dodać też coś z zamrażalnika lub owoce sezonowe. Z jabłkami świetnie łączą się truskawki, rabarbar czy porzeczki. Zimą do kompotu lubię dodawać szczyptę cynamonu i goździki. Pyszne rozgrzanie w sam raz na Święta 🙂