Decorated Christmas tree cookies each with a colourful star at the top arranged on a plate, overhead view on a dark background

Świąteczne dania – dłużej świeże

  • Ryby i sosy – należy przygotowywać na bieżąco. Tylko świeże posiadają cenne walory.
  • Pasztety – jeśli chcemy zaserwować pasztety domowej roboty, możemy przygotować farsz mięsny – bazę mięsną już dwa tygodnie przed świąteczną niedzielą. Nie poleca się mrożenia upieczonego już pasztetu, bowiem straci on swoje najcenniejsze   walory – kruchość, soczystość i oczywiście smak. Dlatego jeżeli zależy nam na czasie, już dwa tygodnie wcześniej można przygotować, następnie zamrozić tylko bazę mięsną. Tuż przed świętami dodajemy pozostałe składniki i wypiekamy świeżutki pasztet.
  • Mięso i drób – wszelakie mięsiwa można przetrzymywać w lodówce do 3 dni w temperaturze 0 – 3 °C. Często jednak nasze lodówki ustawione są na 5-6 °C, do tego należy dodać wzrost temperatury przy otwieraniu drzwiczek. Zatem wskazane jest jak najkrótsze przechowywanie mięsa. Zaleca się umieszczenie ich w plastikowych zamykanych pojemnikach. Nie stracą wtedy swoich aromatów albo nie przekażą ich dalej (podobnie jak bardzo aromatyczne ryby).