Cheap quick snack of canned spaghetti in tomato sauce on a slice of white toast served on a plate

Spaghetti z okruchami chleba

Składniki

5 kromek czerstwej bagietki
3 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
duża garść liści bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
pół świeżej chilli
duży ząbek czosnku
8 czarnych oliwek bez pestek
250g makaronu spaghetti

Sposób przygotowania

W malakserze miksujemy na drobne okruszki: pokrojoną bagietkę, suszone pomidory i bazylię. Całość podsmażamy chwilę na 2 łyżkach oliwy, solimy do smaku. Osobno na pozostałej oliwie podsmażamy posiekany czosnek, papryczkę chilli i pokrojone w krążki oliwki. Ugotowany makaron mieszamy z oliwą z przyprawami, dodajemy łyżkę wody z gotowania spaghetti i mieszamy z okruchami.

Alicja Pogonowska