planuj_sezon-na-piknik

Sezon na piknik

Jak ograniczyć marnowanie żywności w czasie piknikowych posiłków?

  • Zrób listę, kto i co przynosi – Żeby uniknąć dublowania potraw czy przekąsek, umówcie się wcześniej ze znajomymi kto i co przygotuje. Najlepiej uwzględnijcie też ilości.
  • Przygotuj (lub zamów) mniej, niż wydaje Ci się, że trzeba – Mamy tendencję do przesadzania z ilością przygotowywanych na imprezy porcji. Gwarantujemy, że nawet jeśli jedzenia będzie mniej, nikt nie wyjdzie głodny.
  • Poproś ludzi, żeby przynieśli pojemniki na żywność – Dzięki temu będziecie mogli podzielić i zabrać do domu to, co zostało po skończonym pikniku.
  • Nie wyrzucaj opakowań – Dzięki nim będzie łatwiej zabrać z powrotem do domu to, czego nie zjedliście a co się jeszcze nadaje do jedzenia.
  • Pamiętaj o temperaturze – W gorące dni nie wszystkie potrawy czy produkty wytrzymają poza lodówką przez długie godziny. Warto pomyśleć o przenośnej lodówce.
  • Nazwij swój piknik zielonym lub zorganizuj go pod hasłem nie wyrzucam – Poinformuj wszystkich, że chcesz ograniczyć ilość zmarnowanego jedzenia, dzięki temu będą mieli większą świadomość celowości Twoich działań.