planuj_ile-to-juz-tutaj-lezy

Oto produkty, które wyrzucasz zbyt wcześnie

miód – przechowywany w zacienionym miejscu w zasadzie nie ma terminu przydatności!

dżem – nieotwarty słoiczek może czekać w szafce nawet do dwóch lat, po otwarciu trzymaj w lodówce i obserwuj, czy nie pojawia się pleśń

makaron, ryż – suche produkty przechowuj szczelnie zamknięte nawet do 12 miesięcy

warzywa i owoce w puszkach – nieotwarte trzymaj w szafce (nawet do roku), po otwarciu możesz przełożyć do szczelnie zamykanego pojemniczka i trzymać w lodówce jeszcze ok. tygodnia

oliwa – nieotwartą butelkę możesz przechowywać nawet to 3 lat, otwartą podobnie do 2-3 lat (z dala od ciepła i światła)

cukier – bez końca 🙂 zadbaj o szczelny pojemnik/słoiczek

sos sojowy – nieotwarty możesz trzymać ile chcesz a po otwarciu przechowuj w lodówce do 2-3 lat

czekolada – nieotwarta zaczeka na zjedzenie aż do roku, po otwarciu najlepiej trzymać w szafce lub w lodówce zawiniętą w papier do 4-6 miesięcy

mrożone warzywa – w zamrażarce nieotwarte paczki mogą leżeć nawet do 2 lat, po otwarciu zadbaj o szczelne opakowanie i trzymaj w zamrażarce nawet do miesiąca czasu

musztarda – przed otwarciem może czekać w szafce nawet 2 lata, po otwarciu trzymaj w lodówce przez ok. rok