Sposób przygotowania
2 naczynka do zapiekania posmarowałam obficie olejem – po łyżeczce na jedno. Kromki chleba przekroiłam na połówki i ustawiłam je dookoła brzegów.
Boczek pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w pół plasterki. Pomidora sparzyłam, przelałam zimną wodą i obrałam- pokroiłam w kostkę. Zamiast świeżego pomidora można użyć mrożonego albo z puszki. Sprawdza się też przecież pomidorowy . Szpinak przepłukałam, osączyłam, posiekałam grubo.
Na patelni rozgrzałam łyżeczkę oleju, wrzuciłam boczek a gdy się lekko zrumienił dodałam cebulę, zeszkliłam ją. Dorzuciłam pomidora a gdy się podsmażył oprószyłam całość przyprawami, zdjęłam z ognia i dodałam szpinak – dzięki temperaturze od razu się skurczy, ale nie trzeba go smażyć. Do naczynek z chlebem nałożyłam porcje warzyw tworząc dołek, w który wbiłam jajka. Jeszcze tylko szczypta pieprzu na wierzch. Zapiekałam ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C – trzeba pilnować żeby białko jajka się ścięło, ale żółtko pozostało płynne i chleb się nie przypalił.