bz_produkty_jedznie_fot-kamila-szuba-135

Jak wykorzystać w kuchni czerstwe pieczywo

Składniki

czerstwe pieczywo

Sposób przygotowania

Oczywiście zachęcamy do tego, żeby unikać sytuacji, w których pieczywo nam sczerstwieje (planuj, nie kupuj na zapas, nie bój się mrozić), ale jeśli już tak się stało – zanim je wyrzucisz zastanów się, czy można je jeszcze jakoś „odratować”.  Kromki chleba lub bułki możesz odświeżyć w tosterze lub piekarniku. Poszukaj przepisów, które pozwalają wykorzystać niezbyt świeże pieczywo (zapiekanki-kanapki lub duże zapiekanki z pieca, dodawanie do kotletów mielonych czy innych dań). W ostateczności możesz takie pieczywo pokroić z mniejsze kawałki i ususzyć. Wykorzystasz je później jako grzanki do różnych zup-kermów lub zmielisz w maszynce do mielenia mięsa i przygotujesz sobie domową bułkę tartą. Świetnie sprawdzi się do zagęszczania zup, sosów, do panierowania kotletów.

Uwaga – do suszenia nie nadaje się pieczywo z widoczną pleśnią.