Sposób przygotowania
Oczywiście zachęcamy do tego, żeby unikać sytuacji, w których pieczywo nam sczerstwieje (planuj, nie kupuj na zapas, nie bój się mrozić), ale jeśli już tak się stało – zanim je wyrzucisz zastanów się, czy można je jeszcze jakoś „odratować”. Kromki chleba lub bułki możesz odświeżyć w tosterze lub piekarniku. Poszukaj przepisów, które pozwalają wykorzystać niezbyt świeże pieczywo (zapiekanki-kanapki lub duże zapiekanki z pieca, dodawanie do kotletów mielonych czy innych dań). W ostateczności możesz takie pieczywo pokroić z mniejsze kawałki i ususzyć. Wykorzystasz je później jako grzanki do różnych zup-kermów lub zmielisz w maszynce do mielenia mięsa i przygotujesz sobie domową bułkę tartą. Świetnie sprawdzi się do zagęszczania zup, sosów, do panierowania kotletów.
Uwaga – do suszenia nie nadaje się pieczywo z widoczną pleśnią.