swieta

Co zrobić ze świątecznego jedzenia – rady Jana Kuronia

  • Mięsa – można wykorzystać do zrobienia pasztetów, pieczeni rzymskiej lub fasoli po bretońsku;
  • Słodkie wypieki – można z nich przyrządzić bajaderki. Można dodać bakalie, okruszki słodkiego pieczywa, wszystko, co słodkie;
  • Owoce – ugotujmy z nich kompot;
  • Ziemniaki – baza do przygotowania kopytek, pierogów ruskich, zapiekanek, frittaty;
  • Ryże czy kasze doskonale nadają się na kotleciki. Sama kasza zaś na farsz do pierogów w stylu kresowym;
  • Wędliny możesz pokroić w kostkę, podsmażyć i wykorzystać jako farsz do nadziewania warzyw, np. papryki, pomidora, wykorzystać do pizzy, zapiekanek i tarty;
  • Pieczenie i kotlety zmielone, również mogą służyć jako farsz do naleśników czy sosów spaghetti, pulpecików w sosie grzybowym;
  • Z ryb można przygotować zupę rybną, pastę na kanapki a karpia podać zapiekanego z warzywami;
  • Ciasta, prócz zrobienia słodkiej bajadery możemy wykorzystać do deserów, np. makowiec i sernik rozkruszyć i zalać owocowa galaretką.