Co zrobić ze świątecznego jedzenia – rady Jana Kuronia
- Mięsa – można wykorzystać do zrobienia pasztetów, pieczeni rzymskiej lub fasoli po bretońsku;
- Słodkie wypieki – można z nich przyrządzić bajaderki. Można dodać bakalie, okruszki słodkiego pieczywa, wszystko, co słodkie;
- Owoce – ugotujmy z nich kompot;
- Ziemniaki – baza do przygotowania kopytek, pierogów ruskich, zapiekanek, frittaty;
- Ryże czy kasze doskonale nadają się na kotleciki. Sama kasza zaś na farsz do pierogów w stylu kresowym;
- Wędliny możesz pokroić w kostkę, podsmażyć i wykorzystać jako farsz do nadziewania warzyw, np. papryki, pomidora, wykorzystać do pizzy, zapiekanek i tarty;
- Pieczenie i kotlety zmielone, również mogą służyć jako farsz do naleśników czy sosów spaghetti, pulpecików w sosie grzybowym;
- Z ryb można przygotować zupę rybną, pastę na kanapki a karpia podać zapiekanego z warzywami;
- Ciasta, prócz zrobienia słodkiej bajadery możemy wykorzystać do deserów, np. makowiec i sernik rozkruszyć i zalać owocowa galaretką.