bz_produkty_jedznie_fot-kamila-szuba-8

Co zrobić z owocami? Sałatka leśna

Składniki

po 100 g owoców leśnych:
poziomek, jeżyn, malin i jagód
1 łyżka posiekanej melisy lub mięty
sok z połowy cytryny lub limonki

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wkładamy do miseczki, polewamy sokiem z cytryny, bardzo delikatnie mieszamy i posypujemy melisą lub miętą.

Jeżeli widzimy, że nie zjemy wszystkich owoców i mogą się zmarnować, to proponujemy zrobić rondelek dżemu lub powideł lub ugotować kompot – zdrowszy i smaczniejszy od soków kupowanych w kartonach. Jeśli macie w domu sokowirówkę to wykorzystajcie ją do wyciskania świeżych soków z jabłek czy marchwi. Pyszny jest też sok z pomarańczy czy grejpfruta. Z owoców możemy zrobić pyszną sałatkę owocową bądź te same owoce zmiksować z jogurtem na koktajl lub same na mus owocowy i dodać ulubione przyprawy cynamon, miód a nawet imbir. Nie zapominajmy także o owocowej zupie!

Maciej Kuroń