Sposób przygotowania
Jeśli były święta lub jakąś inna uroczystość domowa i robiliście bigos a do tego macie skrawki wędlin lub pieczeni i po lodowce pałętają się jakieś pieczarki, które już są tam za długo i papryka surowa to znaczy, że macie prawie wszystko żeby zrobić soljanke czyli zupę gulaszową.
Na 4 litry wody wkładamy pocięta w kostkę paprykę i pieczarki + 2 kostki rosołowe i zaczynamy gotować na średnim ogniu.
Na patelni na malej ilości oleju tak, aby nie przywierało podsmażamy wędliny a kiedy są już prawie podsmażone dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. mieszamy aż do zarumienienia się cebuli.
Wszystko z patelni dodajemy do ugotowanego wywaru w garnku.
Oddzielnie gotujemy w kostkę pokrojone ziemniaki a następnie łączymy je z powstającą zupa. należy pamiętać, że ziemniaków nie można rozgotować, bo będziemy jeszcze wszystko razem gotować z sobą.
Dodajemy bigos i po ok. 10 min. gotowania na wolnym ogniu zaczynamy doprawiać do smaku solą, o ile to konieczne i pieprzem. Na samym końcu dodajemy czerwoną fasolę. Można zupę zaciągnąć śmietaną jeśli ktoś lubi. Zupa powinna być w miarę pikantna.
Dla urozmaicenia można jeść pałeczkami 🙂