Masz problem z ziemniakami, które uparcie zostają niedojedzone po każdym obiedzie? Podpowiadamy, jak ten problem rozwiązać:
- Zacznij już na etapie planowania i przeliczania ziemniaków na porcje – może następnym razem obierz 2-3 ziemniaki mniej?
- Zbieraj ziemniaki z kilku dni i na koniec zrób z nich pyszne kopytka! Dodaj szpinak, dynię albo mieloną czerwoną paprykę, żeby uzyskać kopytka w trzech kolorach 🙂
- Zrób sałatkę… Ziemniaczano-śledziową? Klasyczną jarzynową? A może ziemniaczano-jajeczną?
- Pojedyncze ziemniaki możesz też stosować do zagęszczania zup-kremów lub zamiast niezdrowej zasmażki (to nic innego tylko mix mąki z tłuszczem!) do np. fasolki po bretońsku. Dobrze rozgnieć ugotowanego ziemniaka i dodaj do przygotowywanego dania.