Sposób przygotowania
Brukselkę wrzucamy do malaksera i chwilę miksujemy. Paprykę kroimy na małą kostkę. Cebulę drobno siekamy. Ser kroimy w małą kosteczkę.
Kajzerkę zalewamy w misce gorącą wodą i dociskamy obciążonym talerzem. gdy już namięknie, odciskamy ją z nadmiaru wody i rozdrabniając między palcami, dodajemy do brukselki. Wrzucamy do nich przygotowane warzywa kaszę i ser. Doprawiamy dużą ilością natki pietruszki, pieprzem i ulubionymi ziołami. Mieszamy wszystko z oliwą i sosem sojowym. Masę najlepiej ugnieść rękoma. Jeśli mokrymi dłońmi nie możemy utworzyć z niej kotlecików, dodajemy po trochu bułki tartej, która zwiąże lepiej masę.
Kotleciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i pieczemy ok 30 minut. Po 15 minutach wyjmujemy blachę z piekarnika i ostrożnie, podważając drewnianą szpatułką, przewracamy je na drugą stronę.
Kotlety możemy zjeść od razu na przykład z prostym sosem pomidorowym i pieczonymi ziemniakami. Te, które zostaną przechowujemy w pojemniku w lodówce, lub zamrażamy by użyć je za jakiś czas.