prov_1113

Sałatka z pieczoną piersią kurczaka i figami

Składniki

figi
kilka/kilkanaście liści sałaty rzymskiej - wybrałam te mniejsze ze środka główki
pierś pieczona z kurczaka - pozostałość z pieczonego w całości poprzedniego dnia ptaszyska
garść listków kolendry
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki wody
3 łyżeczki octu winnego białego
3 szczypty mieszanki ziół prowansalskich
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
1/4 czerwonej niedużej cebuli
do smaku - sól morska ziołowa i pieprz mielony kolorowy

Sposób przygotowania

Jak już napisałam pierś z kurczaka miałam upieczoną – została z obiadu, z poprzedniego dnia. Mięso pokroiłam w plastry usuwając skórę.

Do słoiczka wlałam ocet, olej, wodę i miód. Dodałam zioła prowansalskie, sól i troszkę pieprzu – intensywnie wymieszałam zakręcając mocno słoiczek i mocno potrząsając przez kilka chwil. Cebulę pokroiłam w cienkie plasterki, dodałam do sosu i odstawiłam całość – przynajmniej na pół godziny.

Sałatę opłukałam i grubsze liście pokroiłam w paski, ułożyłam na talerzach. Mniejsze listki ułożyłam dookoła. Na wierzchu położyłam kawałki mięsa i ósemki fig.

Polałam sosem i posypałam listkami kolendry.

Izabella Kulińska